Ny bok: ”Ondska” – av mig och konstnären och författaren Carl Johan De Geer

Boken Ondska är min tredje. 

Det låter kanske märkligt för någon som skrivit en bok om ondska att säga att jag aldrig intresserats av våld och olika grymheter – däremot intresserar jag mig för människans förmåga att tro att det onda finns hos någon annan och inte hos oss själva. Så HUR vi pratar  om det onda och hur vi SER på de som anses onda intresserar mig, och VARFÖR vissa saker kallas ondska och andra inte. Vår essäbok kom ut nu i maj på Leopard förlag, (Henning Mankells förlag).

De senaste årens terrordåd mot Europa från 2014 fick många att använda ordet ondska i alla möjliga sammanhang, bland politiker, journalister och andra som ville beskriva och förklara. Men på det sätt som ordet användes skapade frågor och obehag hos mig. Det talades om terror och terrorister som om det vore plötsligt och onaturligt och inte som en följd av en större förklaring och global samhällsutveckling med en rad komplexa orsak- och verkanssamband. Det onda sker ur en kontext och kan inte plockas ut och ses som en separat del. I boken tar jag med läsaren på en rad olika sammanhang, historiska och samtida, där användandet av ord som ondska fått förödande konsekvenser när andra människor avhumaniseras på alla mänskliga egenskaper och jag för även ett resonemang kring om inte de samhällsstrukturer som exploaterar och utvinner på andras bekostnad, och miljöns, borde kallas ondskefullt.

Jag ställer frågor som kan få läsaren att se på sig själv, och sin egen plats i samhället och vår samtid, utifrån ett nytt perspektiv. På vilket sätt är jag själv delaktig till olika slags ondska?

Jag själv tror på det goda och onda som två sidor av samma mynt. Inget eller ingen är alltigenom god eller ond. Men eftersom världen mest är trasig vill jag allra helst ägna mig åt att ständigt laga den. Jag ser det som ett färskvara-arbete. (Mobbning på arbetsplatser är ett lysande exempel, eftersom vi är vana vid hierarkier och ser det som en nödvändighet får vi också räkna med rivalitet, konkurrens – alla förutsättningar för att skapa utslagingsbeteenden på arbetsplatser)

Varför skriver du om så dystra ämnen? var det någon som frågade mig. För att det är det viktigaste och roligaste jag vet.

Vår första boksläppsfest ägde rum på Dramatenbaren i Stockholm den 30 maj. Nu har vi vår andra fest på torsdag den 14 juni i Göteborg, på Zamenhof, Esperantoplatsen 5. Välkommen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *